Ertürk, Türkiye'de beyaz et tüketiminin son yıllarda arttığına dikkat çekerek, 2023 yılında kişi başına tüketimin 24 kg olacağını bildirdi. Beyaz etin özellikle hayvansal proteinler açısından önemli bir besin ve sağlıklı beslenmenin en önemli ürünlerinden biri olduğunu vurgulayan Ertürk, şöyle devam etti:
“Türkiye, beyaz et üretiminde dünyada ilk 10, ihracatta ise dünyada ilk 7 arasında yer alıyor. Ülkemizde beyaz et sektörü son yirmi yılda istikrarlı bir şekilde büyüyerek 2023 yılında 2,4 milyon ton üretim gerçekleştirdi. Beyaz et sektörünün yıllık cirosu 5,5 milyar dolar. Burada doğrudan veya dolaylı olarak 3 milyona yakın insan yaşıyor. Son yıllarda döviz kurlarındaki artışa paralel olarak hammadde, enerji, ulaştırma vb. üretimde. Fiyatlar istikrarlı bir şekilde arttı. Ülke içindeki finansman kaynaklarının maliyeti yüksektir. İthal ürünlerde finansman, ihracata yönelik ürünlerden alınan dövizle sağlanmaktadır. “İhracat kısıtlamaları nedeniyle bu kaynaktan mahrum kalacak olan sektör, yüksek maliyetlerle borca girecek.”
'FİYATLAR ARTTI'
Ertürk, kısa vadede fiyatlar düşse bile orta vadede maliyetler arttıkça fiyatların yeniden yükselme eğilimine gireceğini vurguladı. Ertürk, ihraç edilmeyen miktarın stok artışına yol açacağını belirterek, “Bu durum, tavuk etinin dondurulma maliyetini artırabilir ve orta vadede fiyatlara yansıyabilir.” Ertürk, beyaz et sektörünün Türkiye için stratejik olduğunun altını çizdi. Kırmızı et fiyatında son bir yılda yüzde 110 oranında artışın beyaz ete olan talebi artırdığına dikkat çeken Ertürk, beyaz et fiyatında son bir yılda artışın yüzde 200-300 değil yüzde 74 olduğunu söyledi. TÜİK verilerine göre %. Son yirmi yılda sürekli bir artış kaydeden sektörün ihracatının, üretim maliyetlerinin artması ve dış pazarın daha ucuz ürün bulması gibi nedenlerle 2022'de 604 bin tondan 2023'te 425 bin tona düştüğünü hatırlatan Ertürk, bu hızla 2024 yılında daha da azalacağını kaydetti.
'PAZAR DA KAYBEDER'
Ertürk, 80 bin ton ihracat limiti ile en fazla 220 bin ton ihracat yapılabileceğini belirtti. Ertürk şöyle devam etti:
“Bu karar değişmezse 1 milyar dolara yakın ihracat yapan sektör pazarlarını kaybedecek. Tavuk eti fiyatı ihracat kısıtlamalarıyla düşük tutulamaz. Tam tersine tavuk eti üretiminin arttırılması için çalışmalar yapılması gerekiyor. Örneğin; Kanatlı hayvancılığı teşvik edilmeli, GAP projesi tamamlanmalı, mısır ve soya fasulyesi üretimi artırılmalı ve üreticiler desteklenmelidir. Beyaz et üretimi aynı zamanda sosyal bir projedir. Üretim köyde yapıldığından kente göç engelleniyor ve üreticiler sosyal güvenlik sistemine kayıtlı oluyor. “Ticaret Bakanlığı'nın 30 Nisan 2024'te aldığı kararın yeniden gözden geçirilmesinin yararlı olacağına inanıyoruz.”